Zdroj: http://telegrafie.cz/./index.php?a=o-morse/doktori-a-dromedari  •  Vydáno: 5.5.2015 0:12  •  Autor: OK1RR

Doktoři a dromedáři

Také si stěžujete, že je dnes problémem najít stanici, s níž lze navázat normální spojení? Leckdo si u toho obvykle zanadává, že většina stanic dnes jede stylem 5NN TU, že si každý hraje na expedici, snaží se na sebe vyvolat pile-up a jet pokud možno split UP. Mnohým z nich však dojdou argumenty, když se jich zeptáte, o čem by si chtěli povídat...

Když se zeptáte někoho, kdo neumí anglicky a rád cosi mele o "amatérské angličtině", uvidíte většinou kyselý obličej. Nepříjemný rozhovor zpravidla končí tím, že se dozvíte, že si dotyčný odpůrce 5NN TU rád popovídá česky s OK a se zahraničím sáhne ke "standardnímu" spojení nebo se přemůže a zkousne i to 5NN TU...

Těmto kritikům 5NN TU jsou určeny následující řádky.

Ze svých začátků si toho nepamatuji mnoho, ale v paměti mi utkvěla vehemence, s jakou nás učili obsah spojení:

GE DR OM TNX FER CALL = UR RST ... = MY QTH IS ... = MY NAME IS ...

Kdo tohle neuměl, jako když bičem mrská, tak nebyl puštěn k rádiu a vůbec nebylo myslitelné, aby složil zkoušky RO. Jenže my, kluci zvědaví, jsme si to nechali "přeložit" a dozvěděli se (... jistě, bylo to to, co jsme pak ještě nejméně 1000x viděli v různých příručkách):

DOBRÝ VEČER, MILÝ PŘÍTELI, DÍKY ZA ZAVOLÁNÍ = TVŮJ REPORT JE ... = MOJE STANOVIŠTĚ JE ... = MOJE JMÉNO JE ...

Doktor
DR

Připadalo nám to celé nějak divné. Kamarád v tom DR hned viděl doktora, nepochopil totiž, že jde o DeaR. Nechápal jsem, proč mi někdo říká Old Man, když jsem kluk školou povinný a proč mám tak někomu říkat já sám. Bylo mi opáčeno, že je to zdvořilé, mě to však připadalo nepřirozené, šroubované a hloupé. Moc tenkrát nechybělo a radioamatéřiny jsem nechal. A to jsem netušil, že existuje jakási amatérština, svébytný jazyk, který když slyší někdo soudný, tak navrhuje radioamatéry pozavírat do Bohnic...

Myslíte, že s "otevřením se světu" jsme se zkulturnili, přestali být blbečky za železnou oponou a získali tolik potřebný nadhled, který se od nás právem očekává? Oblbování radioamatérů pokračuje, GE DR OM stále žije a je zřejmě nesmrtelný, jak se můžete přesvědčit třeba zde (PDF snímek stránky zde). Příkladů ovšem najdeme víc, jakýsi "doporučený obsah spojení" najdeme nejen v [1] nebo [2], ale dokonce v docela dobré publikaci [3]. Stále mnoho radioamatérů věří, že pomocí zkratek a Q-kódů lze překonat jazykové bariéry. Leckdo je přesvědčen [3], že existuje jakýsi mezinárodní radioamatérský jazyk, který je k učení jednodušší, než běžná cizí řeč. Někteří radioamatéři nacházejí i logické zdůvodnění, proč by jakási mezinárodní "radioamatérština" měla existovat - okruh našich zájmů a tím i hovorů je prý poněkud užší a zcela specifický, takže nepotřebujeme vědět, jak se anglicky řekne řeznictví nebo chodník a anténa Yagi se řekne prakticky stejně, jako česky. Nic proti odborné hantýrce, má ji každý obor lidské činnosti, ale vytváříme-li ji samoúčelně, uměle a násilně s cílem překonat jazykové bariéry, svědčí to o našem primitivismu.

Dromedár
DROMedár

Vraťme se ale zpět k tématu. Provozní pravidla má každá radiová služba, tedy i amatérská, ale nařizování obsahu spojení to rozhodně není. Vysílat si můžeme, co chceme a stejně jako v běžném hovoru je podstatné, jestli to, co povídáme, protistanici vůbec zajímá. Obavy z toho, že nebudeme za gentlemany opravdu nejsou namístě a pokud budou 1/3 obsahu spojení tvořit zdvořilostní fráze, budeme buď za pitomce a nebo za nezdvořáky, okrádající operátora protistanice o čas.

Co je tedy špatného na tomto "zažitém" obsahu spojení?

Co má tedy být obsahem spojení? V podstatě cokoli, co předpisy nezakazují. Je však nutné obsah spojení vždy přizpůsobit konkrétní situaci. Pokud voláte stanici, musíte předem vědět, co po jejím operátorovi chcete. Když zavoláte stanici a její operátor vám dá jen 5NN, udělejte totéž. Vůbec, když budete dělat totéž co protistanice, budete nejzdvořilejší, budete očekávatelní a přepovídatelní. Nemůžete předem vědět, jestli operátor třeba nechce např. spojení ve stylu 5NN TU, někomu to totiž velmi vadí, jiný to vyhledává. Když na vás někdo vybalí kolovrátek GE DR OM TNX FER CALL = UR RST ... = MY QTH IS ... = MY NAME IS ..., odpovězte mu HI ALEX GM 5NN ERE PEPA IN CHEB - je to krátké a je tam vše, co tam být má.

Když začnete CQ, musíte předem vědět, jestli chcete povídat a nebo "sekat" spojení. Než začnete "konverzační" spojení, ujistěte se, že operátor na druhém konci "bezdrátu" má o takové spojení skutečně zájem. Někdy to bývá těžké, občas máte dojem, že si ten druhý chce povídat, ale on spojení náhle ukončí třeba s tím, že ho manželka volá na kafe...

Spousta radioamatérů nepřemýšlí nad tím, co vysílá. Velmi často se vám stane, že zavoláte stanici a dostanete odpověď UR 5NN. Ale proč tam je to UR, když spojení probíhá mezi ním a vámi? Proč vás tím UR ujišťuje, že report je pro vás? Asi sotva bude pro pana Vomáčku odnaproti, že... Nemyslíte si, že dotyčný operátor je idiot?

Podobných příkladů najdete mnohem víc a když se zamyslíte nad tím, co je nám doporučováno, zjistíte, že veškerá "standardní spojení" z příkladů jsou vlastně jen sbírkou hloupých a zbytečných výroků.

Veškeré příklady spojení jsou k ničemu. Nepoužívejte je, zahoďte je!

 

Odkazy:

[1] Carlo Consoli, IK0YGJ: Zen And The Art of Radiotelegraphy

[2] John Devoldere, ON4UN a Mark Demeuleneere, ON4WW: Etika a provozní postupy pro amatérské rádio (překlad Miloš Prostecký, OK1MP)

[3] Krátké vlny - Příručka pro nováčky i pro experty, Český radioklub vás vítá na krátkých vlnách!